sunnuntai 11. elokuuta 2013

LED-valaistus IKEAn valotikuilla

Halusin päästä helpolla valojen kanssa sekä kokeilla nukkekodin valaisemista yleisvalolla. IKEAsta ostin parilla kympillä Dioder merkkisen valaisin setin. Siinä tulee neljä valosauvaa, joista jokaiseen oma johto tai halutessaan sauvat voi liittää mukana tulevilla liitoksilla myös pidemmiksi pötköiksi. Talossani on neljä huonetta, joten jokaiseen oma valotikkunsa. Alla kuvaa iltavalaistusta talosta (yläkerran listoitukset vielä puuttuu ja valot näkyvät "rumasti"). Kuitenkin näkee jo, miten luonnollisen värinen valo näistä tulee. Ledit kun usein ovat kaikesta huolimatta kylmän sävyisiä, mutta tämä paketti oli positiivinen yllätys!


Tässä kuva paketista ja sisällöstä.
Paketissa oli havainnollistava kuva, kuinka jokaisen valosauvan voi liittää johdolla muuntajaan.

 Seuraava työvaihe oli porata johdoille reiät takaseinään. Halusin asentaa valot etualalle, koska silloin valosta tulisi kaunis yleisvalo, ilman että varsinainen valonlähde näkyisi katsojalle. Halusin välttää loisteputkimaista tuntua. Johdoille siis reikä takaseinään, jolloin johto pitää listoittaa sivuseiällä sen tullessa etualalle. Johdon päässä oli liitin, jonka siis piti myös mahtua rei'istä takaseinässä. Porasin isommat reiät seinien liitosuriin ja itse johdolle pieni reikä varsinaiseen näkyvään seinään. Isot reiät jäävät siis piiloon kun talo kasataan.
Tässä porattuna isompi reikä urassa ja johdolle oma pienempi ulostulonsa.

Johdon päässä oleva liitinmötikkä pitää ujuttaa poratuista rei´istä.

Takaseinä porattuna.
 Halusin talon taustasta myös siistin. Omistan lisäksi kaksi taloa, joiden takaseinällä risteilee kaksi johtoviidakkoa... ;) Aurinkoisessa on sokkeli talon alla, jonne keksin piilottaa johtojen ylimäärät. Neliöstä reiästä menee jokaisen valosauvan oma johto talon alle ja siellä on sitten muuntaja johon ne liitetään. Vielä yksi "hiirenkolo" alareunaan ja siitä tulee varsinainen pääjohto katkaisimella ulos ja pistorasiaan.
Sokkelissa omat reiät, jonne ylimääräiset johdot saa siististi piiloon.
Valotikut sisäpuolella ja johdot pujotettuina takaseinästä.

Näkymä talon takaa. Johtoviidakon alku.

Johdot siistissi nipussa. Lisään vielä johtokotelon aikanaan.

Johdot sujahtavat siistissä nipussa talon sokkeliin...

...ja katkaisija + töpseli tulevat ulos. SIISTIÄ! :)
Takaisin taloon sisälle... Kiinnitin valotikut alemmissa kerroksissa maalattuun Bilteman sytyketikkuun, jonka liimasin etureunaan, katon rajaan. Kuvissa näkyy vielä hieman toivomisen varaa maalauksessa, mutta korjaillaan kun keretään. ;)
Välikatto ja siihen liimattu biltematiku, jonka toisella puolella siis valotikku asennettuna.

Talon sisältä katsoen näyttää tältä.

Olohuoneen valolista. Johdot vielä repsottaa, liimaan ne katon rajaan ja listoitan piiloon.

Keittiö valaistuna katselusuunnasta.
Pari kuvaa valaistusta talosta. Alakerrasta näkee miten valo leviää kaikkialle, ylemmässä kerroksessa taas näkyy tästä kuvakulmasta valolista ja valon taittuminen katon kautta. Tästä en pidä, mutta sepä ei onneksi tule näkymään. Ullakon katossa sama ilmiö, valotikku näkyy räikeästi kirkkaana katon rajassa. Ullakolle tulee koristekolmio katon rajaan piilottaen valotikut.


Tällä hetkellä olen vielä ainakin erittäin tyytyväinen valasitukseen; helppo ja halpa. Valaisee hyvin ja vieläpä kauniin sävyisellä valolla. Aika näyttää muuttuuko mieleni, olenhan kuitenkin nainen. :)

8 kommenttia:

 1. Hieno! Minulla samainen projekti menossa, vähän erilailla olen asentamassa samoja valoja. laitan kuvai blogiin kunhans aan valmiiksi :)

  VastaaPoista
 2. Tulipas taas kirjoitusvirheillä höystetty teksti :)

  VastaaPoista
 3. Tosi hieno selostus ja upeat valot. Näitä valolistoja myyvät IKEA:n lisäksi ainakin Claes Ohlsson, Tarjoustalot, Motonet ja Biltema. Myös LED teippi on ihan hyvä vaihtoehto teettää vain hieman enemmän työtä, mutta vastaavasti sen voi pätkiä sopiviksi pätkiksi. Kannattaa vain varmistaa, että sävy on lämmin valkoinen jos ei halua sinertävää valoa. Hyvä idea tehdä kaikki kytkennät siellä talon alla.

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä ohjeesta! Mulla on myös aurinkoinen vaiheessa ja tämä systeemi vaikuttaa tosi hyvältä. Kiitos myös Jorman vinkistä, ettei tarvinnut ikeaan välttämättä lähteä ajeleen. :)

  VastaaPoista
 5. Suuret kiitokset ohjeesta, tämä pitää myös minun toteuttaa!

  VastaaPoista
 6. Mulla on hanittuna tuollainen setti, mutten ole uskaltanut vielä tehdä sille mitään. Osaiskohan sitä?

  VastaaPoista